We use cookies to ensure that the website works as intended and to collect statistics on its use so that we can improve your web site experience.

×

Aker BioMarine bygger proteinfabrikk med støtte fra Innovasjon Norge

Tilbake til nyheter

Innovasjon Norge har bevilget Aker BioMarine 21,5 millioner kroner i forskning- og utviklingsstøtte for å bygge en pilotfabrikk i Norge. Her skal proteinfraksjonen fra krill videreforedles til et proteinprodukt for humant konsum.

 

Aker BioMarine mottar støtte gjennom Innovasjon Norges Ekstraordinære Innovasjonstilskudd for å utvikle en ny industriell prosess rettet mot kommersiell utvikling av marine ressurser.

 

– Det er flott at denne innovative satsning skjer i Norge, og med et spennende selskap som er godt internasjonalt plassert. Regjeringen ønsker at storsatsingen på innovasjon og forskning effektivt skal være med å sikre arbeidsplasser og grønn verdiskaping i Norge, og denne tildelingen er et strålende eksempel på dette, sier næringsminister Iselin Nybø.

 

Bidrar til å videreutvikle eksportnæringer 


I tilknytning til pilotfabrikken vil Aker BioMarine etablere et innovasjonssenter for videre produktutvikling av marine råvarer. Selskapets mål er å bidra til å videreutvikle kompetansemiljøet for marin bioteknologi i Norge. Aker BioMarine driver i dag sin proteinsatsing i Danmark og USA, men med støtte fra Innovasjon Norge muliggjøres ønsket om å ta den videre satsingen hjem til Norge.

 

– Vi er svært glade for at Innovasjon Norge har anerkjent verdiskapingspotensialet for vår proteinsatsing. Prosessen med Innovasjon Norge har vært veldig bra helt fra starten, og vi er takknemlige for støtten de har gitt oss til å etablere pilotfabrikken i Norge, sier Matts Johansen, CEO i Aker BioMarine.

 

– Det var viktig at denne satsingen landet i Norge, og vi har stor tro på ringvirkningene av denne piloten for videre forskning og kommersiell utvikling av marine ressurser. Norge trenger å styrke eksporten fra etablerte eksportnæringer, men også videreutvikle og bygge opp nye for å ha et konkurransedyktig næringsliv i hele landet. Aker BioMarines satsing har betydelig innovasjonshøyde og verdiskapingspotensial, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

 

Ønsker mer utnyttelse av marine råvarer 


Etableringen av en pilotfabrikk vil kreve betydelige investeringer, og Innovasjon Norge bidrar med 21,5 millioner til utviklingsarbeidet. 

 

– Det skjer svært mye spennende i Norge for å utnytte mer av marine råvarer til mat og ernæring. Med denne tildelingen vil Aker BioMarine kunne bli en viktig aktør for å videreutvikle dette, som kommer både de marine ressursene, miljøet og konsumentene til gode. Det er gledelig at næringslivet satser på å bruke enda mer av havets ressurser til verdifull mat, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

 

Helsefremmende og mer miljøvennlig


Aker BioMarines mål er å utnytte hele krillen i sin produktutvikling. Etter fem års arbeid kom et av selskapets forskningsteam frem til en metode for å omdanne proteindelen av krill  til et proteinpulver for mennesker. Sentralt i utviklingsprosjektet er den positive ressurseffekten ved at et produkt med lav verdi videreutvikles til et høyverdig, effektivt produkt for humant konsum. Et annet viktig poeng er at CO2-utslippene til Aker BioMarines krillprotein er betraktelig lavere enn for sammenlignbare landbaserte proteinkilder.

 

– Aker BioMarine har et strategisk mål om å bidra til fremtidige mat- og ernæringssystemer som både er helsefremmende og mer miljøvennlige. Innovasjon Norge viser med dette tilskuddet at de ønsker å støtte videreutvikling av det norske kompetansemiljøet på marine ernæringsprodukter, sier Christina Ianssen, bærekraftsansvarlig i Aker BioMarine.

 

For mer informasjon ta kontakt med:

Kristin Welle-Strand, kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, 93 45 83 03, kristin.welle-strand@innovasjonnorge.no

Katrin Berntsen, Kommunikasjonsdirektør i Aker BioMarine, 92 05 45 70, katrin.berntsen@akerbiomarine.com